Friday, October 25, 2013

Buat Duit Dengan Komli Memang Berbaloi

By on 11:24 PM

Kelebihan Komli
Apa khabar hari ini? Harap semua sihat disamping keluarga tersayang. Korang pernah dengar tentang KOMLI? Adakah KOMLI rancangan baru Mencari Ramli? Hehe..bukan yea. Sekarang bila aku blogwalking, aku boleh lihat, semakin ramai kawan-kawan blogger yang beriklan dengan KOMLI.

KOMLI adalah salah satu syarikat pengiklanan sama seperti beberapa syarikat pengiklanan lain seperti Nuffnang, Advertlets, Weeclicks, Says dan beberapa syarikat pengiklanan yang banyak terdapat di Malaysia. Aku dah mencuba KOMLI selama satu bulan setengah dan aku sangat-sangat berpuas hati dengan earning yang diperolehi daripada KOMLI.

Sebelum ini, hanya iklan Nuffnang yang terpapar di blog Dunia Diana tetapi sejak sebulan setengah yang lalu, aku cuba nasib mendaftar dengan KOMLI dan Alhamdulillah dengan sekali memohon, permohonan aku diterima KOMLI.

Kelebihan Komli

Setelah menggunakan kedua-dua iklan tersebut, aku merasakan bahawa KOMLI lebih masyuk dan berbaloi-baloi berbanding Nuffnang. Mungkin ada blogger di luar sana yang tidak setuju dengan pendapat aku tapi setelah hampir dua tahun menggunakan Nuffnang, ternyata earning dari KOMLI memang lebih bagus.

Antara kelebihan KOMLI;

1.  Earning atau pendapatan yang ditawarkan oleh KOMLI adalah di dalam bentuk USD. Cuba bayangkan 1 USD = RM3, maknanya pendapatan korang berganda memandangkan tukaran mata wang dari USD kepada RM.

2.  Earning dari komli juga sama macam pengiklan yang lain iaitu melalui CPM (Cost per Miles) / BE (Buffered Earning) dan CPC (Cost per Click). 

3. CPC (Cost per Click) akan diperolehi sekiranya seseorang klik iklan di blog kita. CPM (Cost per Miles) bagi KOMLI diberikan tanpa sebarang syarat tidak seperti Nuffnang di mana pengiklan akan memilih untuk memberikan sebarang BE.

Syarat untuk memohon KOMLI:

Aku tak pasti tentang syarat yang dikenakan untuk blogger memohon KOMLI. Tetapi menurut beberapa blog yang aku baca, mereka mengenakan syarat 1000 uv sehari. Aku pun tidak pasti, tetapi bagi sesiapa yang berminat, bolehlah mencuba untuk memohon kepada KOMLI. Mana tahu rezeki korang untuk tahun 2013.

Pendapatan aku dengan KOMLI tidaklah sebanyak blogger-blogger otai di luar sana tetapi cukuplah aku katakan, pendapatan sebulan aku dengan KOMLI hampir menyamai pendapatan setahun setengah aku dengan Nuffnang. Kalau ditanya tentang status glitterati sama ada akan jadi Non-glitterati ke tidak kalau kita beriklan dengan KOMLI, tentulah akan menjad Non-Glitterari kerana KOMLI dikategorikan sebagai pesaing  Nuffnang.

P/s : Semoga berjaya bagi korang yang berminat. Bagi blogger yang sudah lama menggunakan KOMLI boleh juga kongsikan pengalaman korang dengan kami yang newbie dengan KOMLI. :)

3 comments:

  1. saya pun baru berubah kepada Komli.. kalau income Komli boleh pintas income nuffnang yang dah pakai setahun nih,memang bubye ler nuffnang

    ReplyDelete
  2. saya pun bru pakai komli. memang masyukk la

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...